Obligațiile pacienților
A.Obligatii generale
- Sa respecte Regulamentul Intern al Spitalului Municipal Costache Nicolescu Dragasani
- Sa respecte regulile de acces, de conduita si disciplina ale spitalului, regulile si orarul de vizitare, programul de masa si de odihna;
- Sa nu produca zgomote puternice, de orice natura (incluzand aici si sonorul echipamentului audio-video sau aparatelor de comunicatii) si sa nu initieze actiuni care pot produce disconfort pacientilor internati si celorlalte persoane din jur.
- Sa intretina un climat de liniste si confort in saloane,sala de mese,coridoare.
- Sa mentina ordinea si curatenia in saloane si in spatiile comune.
- Sa respecte activitatile de curatenie in spital, sa permita aerisirea saloanelor de cel putin doua ori pe zi sau de cate ori este nevoie.
- Sa aiba un comportament etic si o conduita civilizata fata de personalul medico-sanitar;
- Sa nu distruga sau sa murdareasca mobilierul din salon, peretii, instalatiile sanitare sau alte obiecte din dotarea spitalului. In caz contrar, acestia putand suporta contravaloarea eventualelor defectiuni.
- Sa poarte pe durata internarii tinuta regulamentara de spital (pijama,halat/capot,papuci).
- Pacientii sunt obligati sa respecte regulile de igiena personala.
- Sa nu paraseasca unitatea sanitara pe perioada internarii decat pentru diferite consulturi si investigatii prescrise de catre medic.
- Sa nu circule in alte compartimente decat cele in care sunt internati,cu exceptia cazurilor care necesita investigatii medicale.
- Sa nu fumeze in incinta spitalului.
- Sa nu consume sau sa introduca in spital bauturi alcoolice ori substante periculoase sau interzise de lege.
- Sa asigure individual paza si protectia bunurilor personale de valoare pe care le introduc in spital, asumandu-si intreaga responsabilitate cu privire la acestea.
- In cazul in care aveti asupra dumneavoastra obiecte de valoare pe care doriti sa le lasati in seiful spitalului, va rugam sa va adresati medicului sau asistentei de serviciu. Acestea se predau pe baza unui proces verbal asistentei de serviciu. Ele se predau si se preiau pe baza cartii de identitate. Restituirea lor se face la externare sau la cerere.
- Sa nu introduca alimente in spital fara avizul medicul curant si sa pastreze alimentele de orice fel numai in frigider (nu pe masa sau noptiera).
- Sa nu arunce pe geamurile salonului nici un obiect(aliment,gunoi,etc.)
- Sa atentioneze personalul de serviciu asupra eventualelor avarii la instalatiile electrice, sanitare sau de incalzire.
- Sa anunte si sa respecte recomandarile personalului de serviciu in caz de incendiu;
- Sa nu fotografieze sau sa inregistreze video si audio alti pacienti sau personalul medical,fara acordul acestora in prealabil;
- Sa nu intreprinda vreo fapta care ar pune in pericol viata si sanatatea altor persoane sau integritatea bunurilor spitalului;
- Sa ii respecte pe ceilalti pacienti si drepturile lor.
B.Obligatii cu specific medical
- Sa fie inscris pe lista unui medic de familie acreditat si sa prezinte furnizorului de servicii medicale documentele justificative ce atesta calitatea de asigurat.
- Pacientul/apartinatorul are obligatia de a citi consimtamintele informate aplicate in unitate si de a le semna.
- Sa respecte cu strictete planul de tratament,regimul alimentar recomandat si indicatiile medicului si ale personalului medico-sanitar.
- Sa isi asume intreaga responsabilitate pentru consecintele ce apar in cazul refuzului de a urma tratamentul,instructiunile si recomandarile personalului medical.
- Sa informeze personalul medical,intocmai si la timp,cu privire la orice manifestare sau reactie la tratamentul sau medicamentele prescrise.
- Sa coopereze in permanenta cu medicul privind starea sanatatii.
- Sa ofere personalului medical toate informatiile relevante pe care le detin despre starea de sanatate proprie,precum si informatiile de orice alta natura care pot afecta sau influenta ingrijirea medicala si serviciile conexe furnizate de spital.
- Sa ofere informatii exacte si complete in legatura cu spitalizarile anterioare, detaliile personale si de sanatate, inclusiv regimuri alimentare si stil de viata.
- Sa solicite personalului medical informatii detaliate cu privire la starea individuala de sanatate, investigatiile si analizele realizate, diagnosticul stabilit si tratamentul propus, inainte de a isi da consimtamantul fata de orice procedura si act medical pe care il accepta. Pacientii au dreptul si libertatea de a cere oricat de multe informatii cu privire la situatia medicala in care se afla.
- Sa informeze personalul medical si sa solicite sprijin pentru orice nelamuriri si intrebari cu privire la documentele medicale.
- Sa ia in calcul faptul ca poate exista un motiv obiectiv pentru care un serviciu nu este disponibil la un anumit moment si intr-o anumita forma.
- Sa achite contravaloarea serviciilor medicale in cazul in care pacientul nu este asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate sau daca doresc investigatii nerecomandate de medicul curant.
C.Obligatiile mamelor internate cu copii:
- Sa supravegheze pacientul/copilul pe toata perioada spitalizarii;
- Sa alapteze/hraneasca copii si sa sprijine personalul medical la efectuarea diferitelor proceduri medicale si radiologice;
- Sa sprijine personalul medical la efectuarea tratamentelor prescrise;
- Sa poarte imbracaminte adecvata conform cerintelor sectiei;
- Sa respecte prescriptiile medicale recomandate de catre medic si personalul medical;
- Sa nu paraseasca salonul fara sa anunte personalul medical;
- Sa nu paraseasca sectia sau incinta spitalului cu pacientul/copilul pe toata perioada spitalizarii, cu exceptia recomandarilor medicale;
- Sa nu se externeze din spital fara recomandari medicale ale medicului curant;
- Intretinerea igienei corporale personale si a pacientului/copilului pe toata perioada spitalizarii;
- Sa nu practice comert in incinta spitalului;
- Sa nu introduca sau sa consume bauturi alcoolice sau alte substante interzise in spital;
- Sa nu fumeze in incinta spitalului;
- Sa manifeste o atitudine civilizata fata de personalul medical si de ingrijire, precum si fata de ceilalti pacienti;
- Sa nu tulbure linistea si sa nu degradeze mobilierul si bunurile din dotarea spitalului;
- Sa nu fotografieze sau sa inregistreze video si audio alti pacienti/apartinatori sau personalul medical,fara acordul acestora in prealabil;
- Sa nu intreprinda vreo fapta care ar pune in pericol viata si sanatatea altor persoane sau integritatea bunurilor spitalului;
OBLIGATIILE APARTINATORILOR/VIZITATORILOR
Apartinatorii/Vizitatorii au urmatoarele obligatii
- Sa respecte programul de vizita stabilit;
- Sa aiba o tinuta decenta;
- Sa poarte botosei;
- Sa poarte echipament adecvat (halat, boneta, masca) pe sectii si compartimente cu grad de risc ridicat (ATI, chirurgie);
- Accesul minorilor este interzis pe sectiile cu grad de risc ridicat (ATI, chirurgie);
- Sa nu practice comert in incinta spitalului;
- Sa nu introduca sau sa consume bauturi alcoolice sau alte substante interzise in spital;
- Sa nu fumeze in incinta spitalului;
- Sa manifeste o atitudine civilizata fata de personalul medical si de ingrijire, precum si fata de ceilalti pacienti;
- Sa nu obstructioneze activitatea medicala care se defasoara in timpul orelor de vizita;
- Sa nu fotografieze sau sa inregistreze video si audio alti pacienti/apartinatori/vizitatori sau personalul medical,fara acordul acestora in prealabil;
- Sa nu intreprinda vreo fapta care ar pune in pericol viata si sanatatea altor persoane sau integritatea bunurilor spitalului;
- Sa nu tulbure linistea si sa nu degradeze mobilierul si bunurile din dotarea spitalului.